dilluns, 17 de març del 2014

Dr. Francesc Pallisó, la traumatologia que es vol fer entendre.


El Corral va tenir com a convidat en la seva desena edició al Dr. Francesc Pallisó, especialista en cirurgia ortopèdica i traumatologia. Després de la presentació de rigor, el nostre convidat va proposar al grup una dinàmica de participació a l'estil dels cursos de coaching grupal més en voga. Tots vam comentar que és el que més i el que menys ens agradava. Amb aquesta dinàmica ens va assegurar que ens coneixeríem més i millor del que ho havíem fet compartint els sopars del Corral i així va ser.

En Francesc ens va explicar la motivació que l'ha portat a fer una xerrada amb els pacients que han de ser operats, i és que “la Maria no sabia què li havien fet”. En la primera visita després d'una operació tan important com la implantació d'una pròtesi, els pacients desconeixien en què havia consistit la intervenció que els havien fet. Solució: “els farem venir a classe”. Aquesta experiència, que podeu veure en l'article de presentació, ha estat un èxit i actualment s'està aplicant a altres serveis hospitalaris. Els pacients coneixen millor el cirurgià que, tan tapat i protegit per aconseguir la màxima asèpsia, els ha operat i d'aquesta manera s'obvia el segon comentari habitual: “vostè era a la sala d'operacions?”.
En els darrers 20 anys la demanda de pròtesis ha augmentat exponencialment i, a més, ara cal adaptar-se a les noves demandes dels pacients. En els anys 80 s'intervenia per eliminar el dolor; als 90 els pacients més grans estaven preocupats per poder seguir ballant quan anaven a la seu dels jubilats o a un viatge de l'INSERSO a Benidorm; actualment, al segle XXI, els pacients volen continuar practicant esport. Una pròtesi serveix per fer vida “normal” i activitat física moderada, però no per a dur a terme activitats molt exigents com córrer, esquí alpí o esports de contacte.

Algunes de les dificultats més importants després d'implantar una pròtesi són les luxacions i les infeccions. Aquestes darreres són molt poc freqüents (entre l'1 i el 2 % depenent dels casos), cosa que demostra que aquesta especialitat es troba a un nivell molt alt. El fet que el mateix rei dEspanya hagi patit totes les complicacions possibles posa de manifest que la causa no és l'equip mèdic, les instal·lacions, ni el procediment. Un exemple així ajuda a explicar-ho al pacient que s'hi troba.


El Dr. Pallisó ens va il·lustrar de forma molt amena sobre un seguit de temes propis de l'especialitat gràcies a les pròtesis reals de diferents articulacions que va mostrar-nos i a la seva gran capacitat de comunicació i d'adaptació a un públic que, en la seva majoria, érem desconeixedors del tema. Vam saber que el titani és millor aplicar-lo als joves sense cimentar i, en canvi, que l'acer fixat amb ciment ossi és preferible per a les persones majors de 75 anys. Vam conèixer la facilitat amb què es generen un gran nombre de micropartícules com a conseqüència del desgast per fregament dels materials en contacte en les zones de lliscament: metall, ceràmica i polietilè, que pot anar amb qualsevol dels dos anteriors. Va resultar molt entenedora la imatge del Dr Pallisó sostenint un plat de plàstic en una mà i un de ceràmica a l'altra i preguntant-nos, després de deixar caure el primer, que passaria si deixava caure el segon, tot plegat per fer-nos entendre què la ceràmica, més dura, es pot trencar més fàcilment que el plàstic.

A Reus, l'empresa Traiber S.L. es dedica al disseny, fabricació i comercialització de productes de cirurgia ortopèdica. A l'estat espanyol, també hi ha una altra empresa a Lleida i dues a València.
En Francesc es va mostrar rotund en la defensa del model de gestió de SAGESSA , de l'Hospital de Reus  i de la medicina pública en general, a la qual acudim quan tenim problemes greus i que és capaç de prioritzar millor la despesa. En aquests moments de crisi es dóna màxima prioritat a les intervencions urgents i oncològiques i, pel que fa a les intervencions traumatològiques no urgents, s'ha de dir que els pacients certament s'han d'esperar més, però que els protocols quirúrgics continuen mantenint-se a un nivell de màxima qualitat.

La polèmica va sorgir en parlar de com prioritzar l'atenció en funció de determinats criteris. En aquest sentit el Dr. Pallisó, que ha participat en diferents grups de treballs, va comentar el fet que tècnicament i científica s'ha pogut arribar a algunes recomanacions que mai s'han aplicat, atès que no hi ha voluntat política de marcar el límit.

A nivell preventiu, ens va recomanar una activitat física moderada i contínua, prendre el sol lleugerament per afavorir la síntesi de vitamina D i afavorir l'absorció del calci. La millor prevenció és la precaució. El tractament molecular i les cèl·lules mare seran el futur de l'especialitat, però malauradament encara estem en la fase de recerca.

D'aquí a vint anys, el trenta per cent dels assistents a la trobada portarem una pròtesi a una articulació. Serà llavors quan recordarem com el cirurgià fa quatre passos per rentar-se braços i mans abans d'iniciar la sessió quirúrgica i com, tot vestit amb roba esterilitzada i protegit pel visor transparent, es reunirà amb un o dos traumatòlegs més, dues infermeres (a qui no cal indicar l'eina precisa a cada moment) i un anestesista per, treballant en equip, substituir-nos una articulació.  Nosaltres sí que sabrem qui ens ha operat i què ens han fet perquè haurem anat a classe.