dilluns, 7 d’octubre del 2013

Josep Vallverdú Poch. Investigant l'evolució humana.

Josep Vallverdú Poch és doctor en Geografia i Història per la URV, en l'especialitat de geoarqueologia, i investigador de l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Dirigeix moltes recerques en jaciments de les nostres comarques i ha treballat, entre molts d'altres, a Atapuerca des de l'any 1990 i a l'Abric Romaní de Capellades, jaciments sobre els que va escriure la seva tesi.

Les recerques que ha dirigit a La Boella han permès demostrar presència humana a les ribes de l'antic curs del riu Francolí amb una antiguitat d'un milió d'anys gràcies a les marques de tall associades a les restes òssies que permeten reconstruir la paleoecologia de la zona.

El seu treball és fonamental per entendre la dinàmica de poblacions humanes antigues a la zona de les muntanyes de Prades i del litoral mediterrani.

No us penseu que es tracta d'un director que només planifica i organitza. L'hem vist suar de valent a l'Abric Romaní de Capellades, aferrat a un martell pneumàtic per tal d'extreure el material d'una capa de sediment estèril i arribar el més aviat possible al següent nivell. L'hem vist posicionar les peces trobades, participar en les feines de protecció de la zona excavada a fi d'assegurar els jaciments de La Boella per a la propera temporada, i ens l'imaginem planificant les diferents actuacions per dur a terme i estudiant el material trobat. Un científic que intervé en tot el procés i assumint tots els papers de l'auca.

Un home que traspua coneixements, treball i voluntat de compartir el que no és ben bé una feina, sinó una vocació: l'estudi de l'evolució humana.

Podeu consultar part de la seva obra en aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada