divendres, 27 de febrer del 2015

Joan Fuguet i Carme Plaza: la història dels Templers és apassionant, no cal fer-ne mite.

En Joan Fuguet i la Carme Plaza van venir al Corral procedents de  Barberà de la Conca i carregats amb la ciència històrica i l'autoritat que confereix la feina feta durant anys  en la reivindicació del patrimoni cultural de l'orde del Temple.

L'exposició equilibrada i completa d'en Joan Fuguet[i] sobre l'arquitectura dels templers a Catalunya va començar com calia, definint el marc històric de guerres privades entre cristians, que Urbà II va saber redirigir en una croada contra els infidels per alliberar Jerusalem i els llocs sants. És en aquest moment quan Hug de Payns, primer mestre de l'orde, la constitueix el 1120 i inicia el procés de reconeixement fins que, set anys després, a l'empara de l'orde de Sant Benet,  aconsegueix que Sant Bernat redacti  De laude novae militiae ad milites Templi en la que es confereix a l'orde la legitimitat per lluitar contra el pecat amb la fe i contra els infidels amb les armes.

En Joan va relacionar perfectament el paper que aquesta orde va tenir al pròxim orient amb els fets que van succeir a Catalunya de la mà de Ramon Berenguer III i el seu fill Ramon Berenguer IV amb la finalitat que l'orde ajudés en el procés de reconquesta que s'estava duent a terme en el nostre país. En aquest procés va resultar definitiva la negociació per a aconseguir el reialme d'Aragó que Alfons el Bataller havia deixat a tres ordes, un d'ells els templers. A canvi dels drets sobre l'Aragó, els templers van aconseguir castells i propietats i es van comprometre a participar a la reconquesta, una jugada perfecta per part dels comtes catalans.

En Joan Fuguet ens va explicar la consistent estructura territorial que els templers van crear per organitzar el territori dividint-lo en comandes sota les ordres d'un comanador, que devia obediència al Mestre Provincial, així com aquests la devien al Gran Mestre de Jerusalem.

A poc a poc l'orde del temple va esdevenir cada cop més poderosa a causa de l'aprofitament econòmic de tots els recursos, tant a les zones rurals (pontatge, explotació de molins, drets d'enterrament, etc.) com a les urbanes (cessió de cases i l'explotació de béns i serveis) amb la finalitat de finançar la guerra santa. En Joan, en aquest punt, va voler centrar l'atenció en la importància arquitectònica i patrimonial del Palau Reial Menor a Barcelona.

En el procés de poblament i reconquesta,  els templers van construir castells, esglésies i edificis que responen a un patró fonamental corresponent al romànic tardà, amb una estructura reforçada i clares influències de l'arquitectura feta a l'Orient, cultura de la que havien tingut coneixement en els seus múltiples viatges a Terra Santa.

En el Districte de Ribera, que abastava les zones de Miravet i Tortosa, va ser on els templers van atresorar el seu màxim poder. Especial menció pel castell de Miravet, construït amb defenses de 28 metres d'altura i 5 de gruix que el feien pràcticament infranquejable, ja que a més disposava d'efectius ginys de defensa com la “carabuca”, que havia estat usada per a llençar fletxes incendiàries sobre el barri “dels morets”, o la “bricola”. Ha estat en aquest castell on finalment s'ha vist reconeguda la tesi que en Joan Fuguet sempre havia defensat. Els templers havien construït el castell amb una estructura pròpia i sense aprofitar res, excepte els materials constructius, de l'anterior castell sarraí. El castell de Miravet, el d'Ascó i el de Monzó van esdevenir els punts forts dels templers catalans quan les coses es van començar a tòrcer.

La fi de l'orde va arribar quan Felip IV, rei de França, volent apropiar-se de la riquesa de l'orde dels templers i endut pel seu afany de poder, especialment enfrontat a l'església, va aconseguir la detenció de tots els templers en una sola nit i la confessió sota tortures d'heretgia en un procés que va durar set anys. A Catalunya, la solució no va ser tant cruenta. Aquí els templers van trobar refugi monacal i una assignació econòmica quantiosa. Pere IV de Queralt i altres nobles van fer d'interlocutors amb els templers que resistien als castells i van assessorar el rei informant-lo de les novetats del Concili de Viena.

Va ser en el debat quan es va complir el vaticini que havíem fet a la presentació perquè, efectivament, la Carme també té un Corral[ii]. A partir d'aquest moment, tots dos, van mostrar el seu coneixement i van defensar a ultrança, ara l'un, ara l'altre, una mateixa visió. Es complementaven perfectament, com una parella de ball en la que cadascú intueix el desplaçament de l'altre per mostrar una perfecta sintonia.

En aquest tram final van comentar la relació entre els templers i els càtars, i van fer evident la seva ferma postura d'oposició a totes les teories esotèriques  que pretenen desdibuixar la realitat per tal de difondre un missatge erroni, i sovint interessat,  sobre el paper que l'ordre va tenir a la història.

Per qui vulgui esbrinar què hi ha de realitat i de ficció en relació a l'orde del Temple, el mateix Joan ens va recomanar la lectura del llibre El asesinato de los magos de Peter Partner.  També ens van recomanar el seu llibre  Els templers, guerrers de Déu: entre orient i occident, publicat per l'editorial Rafael Dalmau en coautoria amb la Carme Plaza, recomanació a la que nosaltres ens sumem i que adrecem a qui vulgui disposar d’un bon material per iniciar-se o aprofundir en el coneixement de l'orde del Temple.

Moltes gràcies Joan i Carme per haver compartit amb nosaltres aquesta vetllada tan especial.





[i] En Joan ens va fer la seva exposició  en xipella, cosa que, per a nosaltres, ha estat un punt positiu afegit a l'interès de la trobada.
[ii] Amb aquesta expressió, nascuda al corral, indiquem que una persona, per la seva activitat, coneixements o tarannà, pot compartir a les persones interessades quelcom enriquidor.



1 comentari:

  1. EL CORRAL AMB JOAN FOGUET
    DIVENDRES 20 DE FEBRER

    Per PEP MACAYA



    He anat a un espai que li diuen “El Corral”. Tot i que sembla l’encapçalament d’un film d’indis i “Rostres Pàl•lids”, no ho és. Ni de lluny!

    El Pau Frigola, bon amic meu, i encara més bona persona, m’havia explicat les excel•lències d’aquest indret. De fet, ben mirat, no té res d’especial. Com ho definiria?... Un antic corral perdut entre els conreus del Baix Camp. Ni més ni menys.

    Jo anava d’invitat i, ves per on!, en cap moment m’he sentit un estrany. Sigui dit a favor meu, que he trobat uns quants coneguts que m’ho han posat molt fàcil; fins i tot aquelles persones que m’han presentat i no coneixia, en cap moment s’han fet gens estranyes.

    El Corral!? ...Doncs, res d’especial. Un bon sopar a recer d’un bon “xup-xup” de cua de bou, vi de la Conca de Barberà i endolcit, a l’hora de les postres, per un pastís templer. Això sí, una tertúlia curiosa amb persones tranquil•les. La nit no s’ha fet llarga en cap moment, perquè a l’espai es respirava una certa calma.

    El Joan Fuguet i la seva esposa, la Carme —enamorats per l’arquitectura dels templers—, ens han acompanyat al llarg de tot el capvespre. Ha estat la lliçó d’un mestre i a mi m’ha quedat un bon regust al paladar.

    Mentre tots plegats tocàvem la música dels fruits secs, a la vegada que humitejàvem la gola amb cafè, el Joan i la Carme, amb diapositives incloses, han fet les delícies amb una història engrescadora.

    Terra Santa, Jerusalem, Lluís VII de França, Felip IV, el papa Climent V, Berenguer III, Berenguer IV, la mesquita d’al-Aqsad a Jerusalem (primera seu dels templers), la fortalesa de Sant Joan d’Acre a Terra Santa, el castell de Penyíscola, el castell de Gardeny a Lleida, el castell de Miravet, les restes del castell de Barberà de la Conca, la regla de Sant Benet, l’ordre dels Hospitalers, religiosos guerrers ... Han estat punts de referència de la xerrada de la nit.

    Els templers, una orde religiosa de guerrers —es regien amb la regla de l’Orde de Sant Benet (Orde del Císter)—, custodiaven els camins i protegien als cristians que anaven a Terra Santa i a les croades. Un cop es va perdre la ciutat de Jerusalem, s’instal•laren per Europa i arribaren fins a les nostres terres, col•laborant en la reconquesta. La seva fama agafà força al mateix temps que el seu poder, cosa que va fer créixer, també, la por i l’enveja de les corones europees. Amb astúcies, males arts i amb la complaença del papa Climent V, el rei de França Felip IV, davant els deutes que havia adquirit amb els Templers, va accelerar la seva desaparició com a orde religiós.

    Els inicis de l’orde, el desenvolupament del poder dels templers, la seva decadència i finalment la seva desaparició, m’han fet pensar en similituds amb el món actual. La por a noves formes d’entendre i viure la societat, estranys i convulsos poders fàctics, l’Estatus Quo de moltes formes de governar i la corrupció sistemàtica dels seus representants, fan que pensi que aquesta societat, que amb poc temps ha evolucionat espectacularment amb la indústria i les noves tecnologies, s’ha quedat a mig camí del seny, l’honestedat i la justícia social.
    La nit ha acabat tard i la llum del “Corral” s’ha apagat amb l’assossec d’un somriure amable, una encaixada de mans i el compromís d’un proper sopar.

    Em queda l’agraïment d’una nit on la paraula ha estat més important que els fets. Fins ben aviat.
    Pep Macaya.

    ResponElimina