dissabte, 10 de desembre del 2016

Josep Antoni Rodríguez Sáez: Traieu les mans d'aquí!

Josep Antoni Rodríguez és un home obert, agut i compromès.  El seu discurs és clar i  estructurat,  com correspon a un jutge acostumat a raonar les seves sentències. Ningú dubtava que aquella nit al Corral emetria un veredicte rotund, i així ho va fer: “el gran problema és que els partits i  l’executiu han envaït les institucions per defensar el seu interès”.

Contundent la conclusió i ben travada l’argumentació. La divisió de poders és un principi imprescindible per  garantir la democràcia. En aquests moments, el poder legislatiu ha perdut la capacitat d’esdevenir un contrapès, el control formal que podria exercir la justícia cada vegada és més limitat, i  l’informal, que pertocaria a la premsa, es troba cada cop més condicionat.

Repassant casos, de tots coneguts, en els que la intervenció directa del poder executiu, i més concretament del Partit Popular, ha representat un atac contra la independència judicial, ens adonem que no és una cosa nova: els fets que van afectar la jutgessa Ruth Alonso per iniciar excarceracions de presos d’ETA; la intervenció a la secció 4 de l’Audiència Nacional (competent en temes de tràfic de drogues i terrorisme) quan el Tribunal Suprem va dictar el processament de tres jutges per la fuga del “Negro”; i un seguit d'actuacions que van tenir el punt culminant en el cas de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. “No volien de cap manera que la nova proposta legislativa tirés endavant”.  La recusació de jutges de prestigi i el seu relleu per magistrats sense mèrits, fins el punt que el president del Tribunal Constitucional acabi sent un militant del PP, ha desprestigiat aquesta institució.

El Tribunal Constitucional, el Tribunal de Cuentas i el Consejo General del Poder Judicial, que hauria de garantir la independència judicial, estan en dubte. Ho tenim malament amb una judicatura ocupada majoritàriament per jutges conservadors (7 de cada 8), on també els joves i les dones incorporades recentment responen a aquest perfil.  L’escola judicial està desprestigiada atès que ha esdevingut un espai burocràtic i poc sensible a la visió de servei basada en els drets fonamentals dels ciutadans, com pertocaria. “Cal una refundació!”, conclou.

La situació de la intervenció de la justícia per part del Partit Popular i la seva implicació directa en tants casos de corrupció hauria de tenir un cost electoral, però no ha estat així. Tot plegat demostra que la democràcia espanyola és immadura.

En relació a la possibilitat de fer un referèndum a Catalunya per tal que els catalans puguin decidir el seu futur, el nostre convidat està convençut que “si s’explica bé als espanyols, ho poden entendre”.

Evidentment que vam tenir temps per parlar sobre  el polèmic  jutge Garzón i les vicissituds en la instrucció dels seus famosos sumaris, la injusta  suspensió del jutge Vidal, l’innecessari pronunciament judicial sobre l’obertura al públic dels ajuntaments el 12 d’octubre, la Llei Hipotecària i tants d’altres assumptes d’actualitat que, pel seu interès i transcendència social, requeririen un debat propi.

Els corralers i corraleres fem nostre el clam del jutge Josep Antoni Rodríguez, “traieu les mans d’aquí!”, convençuts que cal restablir la confiança dels ciutadans en el poder judicial i que això passa, necessàriament, per garantir la seva independència.

Només ens queda agrair públicament al nostre convidat la seva generositat i transmetre-li la satisfacció dels assistents per haver compartit una vetllada tan apassionant.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada