El canvi climàtic és la notícia mediambiental més present en els mitjans de comunicació. Cada dia ens assabentem de noves dades que corroboren el fet que el planeta s'escalfa. La majoria dels autors consideren que aquest increment és degut a l'acció de la nostra espècie i, bàsicament, per l'increment de l'efecte hivernacle causat per l'emissió de gasos com el diòxid de carboni.
Aquest fet té una repercussió innegable i els polítics s'ocupen d'organitzar trobades com la de Kyoto, o la més recent de París, per mirar de coordinar polítiques que permetin controlar l'augment de temperatura del planeta. El flamant president dels Estats Units, Donald Trump, ha trencat aquest consens declarant que el canvi climàtic és un engany i censurant tots els estudis científics sobre el tema.
Al Corral vam voler que en Francesc Burjachs, científic ICREA vinculat a la Universitat Rovira i Virgili i a l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució social (IPHES), ens exposés la seva opinió, que no és precisament la més generalitzada. Els seus estudis de palinologia i la recerca sobre el paleoclima el situen en una posició òptima per a aportar-nos una visió global del problema.
La primera part de l'exposició es va centrar en la complexitat de factors que determinen el clima: posició del planeta respecte del sol (obliqüitat, excentricitat, etc.), el paper regulador dels oceans i els corrents d'aigua que hi circulen, l'activitat del sol, entre d'altres variables. Tot plegat per concloure que quan veiem un gràfic que només relaciona dos factors (en el cas que ens ocupa, nivell de CO2 i augment de temperatura) "és una fal·làcia, cal creuar més dades!"
Francesc Burjachs comenta un parell d'informacions que cal tenir present per contextualitzar el tema del que estem parlant: "si a la Terra no es produís l'efecte hivernacle, la temperatura mitjana en lloc de ser de +15ºC, com és a l'actualitat, seria de -20ºC" i "el diòxid de carboni representa només el 0,035% dels gasos de l'atmosfera".
En la seva presentació queda prou evident que la temperatura del planeta es caracteritza per ser un element dinàmic que es comporta de forma cíclica. Al llarg de tota la seva existència el clima ha oscil·lat entre glaciacions (períodes en què els gels cobreixen gairebé la totalitat d'Europa i el nivell del mar retrocedeix més de 100 metres de la línia de costa) i períodes càlids o interglacials com el que estem vivint actualment.
En la fase temperada actual encara no hem assolit la temperatura màxima que s'ha donat en d'altres interglacials, com en l'anterior d'ara fa 20.000 anys. De fet, segons el nostre convidat, els primers neandertals van viure un període que superava en tres graus la temperatura mitjana actual. La previsió de cara al futur del planeta és que "ara hauríem d'entrar de nou en una fase glacial de forma natural" (per interpretar bé aquesta frase, cal llegir "ara" com "durant els propers segles", d'acord amb l'escala temporal amb què el nostre convidat analitza els canvis del clima).
Segons Francesc Burjachs, el diagnòstic del planeta no s'ha de centrar especialment en l'escalfament. A aquest fenomen cal afegir-ne d'altres que són més importants: la desforestació, la pol·lució, els accidents nuclears, l'ús de pesticides, l'ozó, el creixement exponencial de la població, la desaparició de la biodiversitat, etc. En tot cas, "el problema som nosaltres". Vivim en una bombolla artificial i cada cop més allunyats de la natura.
"Fem el que fem, la Terra es regenerarà". El nostre convidat proposa seguir estudiant la natura per tal de predir el que pot passar i fer accions per mitigar els efectes de les nostres accions.
No sabem identificar cap solució miraculosa. Avui tampoc salvarem el món des del Corral, però segur que científics com en Francesc ens ajudaran a comprendre millor la realitat per procurar que la regeneració de la Terra es pugui produir en presència nostra i amb la nostra col·laboració.
Per acabar, un parell de notes sobre la palinologia, l'especialitat del nostre convidat. Els estudis de paleopalinologia que du a terme el Francesc permeten juntament amb altres informacions (datació dels sediments, antracologia o l'estudi dels carbons, carpologia o l'estudi de llavors i fruïts, la microfauna, fauna, etc.) determinar com era el clima en èpoques en què no es disposava de tecnologia i coneixements per a registrar-lo. El coneixement del clima permet posar en context l'evolució biològica i, per extensió, la humana.
La palinologia està implicada en l'estudi de les al·lèrgies, la geologia, la biologia, l'estudi forense, la criminologia i moltes altres especialitats. El pol·len és la cèl·lula masculina de les plantes i la seva carcassa és un polisacàrid (un sucre) molt resistent, cosa que explica que es pugui conservar durant milions d'anys.
Agraïm la presència i la bona disposició que Francesc Burjachs ha mostrat en tot moment per assistir al Corral i compartir una vetllada que ens va fer replantejar, com a adolescents inquiets, temes de gran interès en els que tots estem implicats. També volem fer extensiu l'agraïment al col·lectiu Pas i mos que ens va acompanyar en aquesta ocasió.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada