dimarts, 11 de novembre del 2014

Jaume Comas, actor i "lletranafrat"

Jaume Comas (Barcelona, 1948) necessita ben poques línies per a una presentació: per al gran públic és la veu i l'ànima de grans noms del cel·luloide i un actor de prestigi que ha bregat en tota mena de gèneres i formats. Però més enllà de la seva dimensió popular i d'una trajectòria professional  extraordinària, també descobrim en ell l’estudiós apassionat de la història del teatre o el poeta i narrador amb més d'una trentena de títols publicats entre llibres, articles i col·laboracions. Poques paraules valen tant com les seves per glossar aquesta pluralitat d’interessos i vocacions ...


Jaume Comas ha estat escorxador, advocat, maqui, heroi romàntic, alcalde, notari, enginyer, rendista, banquer, empresari, carreter, bandoler, espadatxí, burgmestre i altres papers en el teatre, la televisió i el cinema; era, per exemple, el duc de Florència en Lorenzàccio, l’acusació particular en La indagació, el marit d’Antonietta a la Jornada particular, el detectiu Lluís Arquer a Les claus de vidre, el malaguanyat financer Llorenç Puigfalcó de Nissaga de poder, l’advocat Ignasi Cardenal a Laberint d’ombres; és la veu catalana de Burt Lancaster, Roger Moore, Yves Montand, Liam Neeson, Warren Beatty, Chazz Palminteri, Raul Julia i molts d’altres.
Li han imposat també un altre paper i ha hagut d’anar construint un personatge natural de Barcelona, però amb infantesa a cavall de Santa Coloma i Sant Andreu. Fill de ferreters, supervivents que foren de la lluita per la vida, lletranafrats, de distinta però bella cal·ligrafia, s’inicià pel que era habitual a aquella llar relativament tard a la lectura —de fet n’era el benjamí— tot i que als catorze ja s’havia cruspit dos Quixots, que encara assaboreix perquè hi retorna i de llavors ençà es va imposar de pair sense presses. Avui viu d’aquella renda i del fet que l’espavilessin corregint galerades durant set anys. Confia que no el condemnin a galeres perquè no sabria llegir la nostra mar de l’única manera desxifrable: amb veles i vents.
Va néixer a inicis d’agost de 1948 i ha anat fent el que ha pogut. S’ha llicenciat en Història i en Art dramàtic. No ha deixat mai la vocació cada dia menys secreta de fer recerca d’història del teatre. I entre l’atzar i l’ofici d’escriure ha publicat poesia i narrativa, però també ha estrenat teatre infantil.

(Jaume Comas)


Moltes gràcies, Jaume, per acompanyar-nos en una nova i apassionant vetllada del Corral.


Enllaços d’interès

doblatge en castellà
doblatge en català
cinema
guia d’actors
recerca acadèmica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada