diumenge, 29 de desembre del 2013

Francesc Cerro i Ferran, teatre en estat pur.

Francesc Cerro (Reus 1973) és un home de teatre en el sentit més ampli i profund del terme. Viu i sent el joc escènic com una obsessió, com una passió, i la transmet amb aquella intensitat que reconeixem en les persones tocades per la musa, en aquest cas la melodiosa Melpomene, la inspiradora dels tràgics. En teatre, el Francesc ha fet pràcticament de tot: d'actor, dramaturg, director, programador, docent i, fins i tot, de tècnic de so i il·luminació quan les circumstàncies així ho han requerit.

El seu primer contacte amb els escenaris fou en aquest formidable planter del teatre amateur de la nostra ciutat que és el Bravium, de la mà del seu tiet i ex president de l'entitat, Josep M. Vernis. Allí ja va mostrar la seva vocació per la direcció, acabdillant un grup de joves que sota l'acrònim ACME va somoure la tradicional programació de l'entitat.

La seva formació a l'Institut del Teatre, on es llicencia en Direcció Escènica i Dramatúrgia, el durà a dedicar-se professionalment a l'activitat teatral. Dirigeix textos de Strindberg, Pinter, Beckett, Dostoievski, Txèkhov, Espriu,  Joyce, Verdaguer, T.S. Eliot, Tennessee Williams, entre molts d'altres. Publica diverses obres dramàtiques (Mika i el paradís, Els boscos de Baikonur, etc) i tradueix obres de Dostoievski, Dickens, Beckett i Mamet. Les seves obres i direccions s'han representat als millors escenaris del país i del món: Festival Internacional de Perelada, Teatre Lliure, Festival Internacional Susanna Alexander de México, Festival Internacional de Teatre de Marraqueix, Teatre Nacional de Catalunya, Teatre La Villaroel ...  Girona, Figueres, València, Madrid, Sevilla, etc. I, òbviament, als teatres de la ciutat Fortuny i Bartrina.

La seva proposta teatral no admet concessions. És rigorosa, exigent, sempre maldant per l'excel·lència. Per això, les seves dramatúrgies interpel·len la intel·ligència de l'espectador, l'aboquen a la reflexió, a una profunditat punyent i colpidora . Aquesta exigència li ha valgut el reconeixement de la crítica i la complicitat dels millors actors del país, com Àlex Brendemühl, Jordi Boixaderas, Fermí Reixach, Mercè Pons, Àngels Gonyalons, Enric Majó, Jaume Comas, Txe Arana, Gerard Quintana, Martí Peraferrer, Laura Guiteras, Ivana Miño, Fina Rius, etc. Avalen el seu treball guardons com el Premi Bambalina 2006 al millor dramaturg o el recent reconeixement al Millor Espectacle Revelació 2013 al Teatro Melpómene de Mèxic, per la seva direcció de l'espectacle Tennessee (W).

Ha assumit la direcció i coordinació artística del CAER (2007-2011), de Les Veus del Castell (La Selva del Camp, 2008-2012) o del Projecte 9s Creadors (Barcelona, 2005-2008). Actualment és dramaturg i director d'escena adscrit al Centro Dramático Nacional (Laboratorio Rivas Cherif) i director artístic del Festival de Literatura i Música MussART.

La seva intensa activitat el du a passar estades a Barcelona, Madrid o Nova York, on també ha impartit conferències al Catalan Center de la New York University.

Pròximament, tindrem l'oportunitat d'assistir a tres extraordinaris muntatges dirigits per ell a la nostra ciutat: Un Conte de Nadal de Charles Dickens al Teatre Bartrina (25 de gener), i les adaptacions de Sòfocles Èdip / Tirà de Tebes  (4 de febrer)  i Antígona / No acataré (4 de març) dins del cicle “Grans mestres a escena” del Teatre Fortuny.


Per tot això i més, benvingut al Corral, Francesc!




dilluns, 2 de desembre del 2013

Coia Ballesté, la nostra veu a la ràdio.

Pocs assistents la coneixíem personalment, gairebé ningú tenia present la seva imatge, però tots érem capaços d'identificar perfectament la seva veu; és una característica comuna entre els homes i les dones que treballen a la ràdio.

Coia Ballesté, reusenca i resident a Riudecols, va arribar acompanyada del seu marit, l'Albert,  pare dels seus dos fills, la Coia i el Jordi. En Josep Roviralta va destacar, en la seva presentació, el gust de la parella per viatjar. Va ser així com les anècdotes del seu periple per la Índia van servir per trencar el gel.

Ben aviat vam centrar la conversa en la professió de periodista, que la Coia va definir com una “feina de passió”, una activitat que si es vol fer bé demana una dedicació total i criteri per saber on s'ha de ser per “explicar a la gent el que passa”. En uns moments en què les xarxes socials converteixen tothom en informador, el periodista s'ha de reciclar i especialitzar-se per transmetre el perquè passen les coses.

Un clar exemple d'especialització és la transmissió d'en Puyal, en la que ha participat durant molt de temps. La TdP tracta d'afegir qualitat informativa a un esdeveniment que tothom està veient en directe:  un partit del Barça. Cal anar molt ràpid en una conversa entre onze persones que no es veuen entre sí, mentre s'està pendent del contingut de la transmissió, del partit, de l'elaboració de la pròpia intervenció, sempre a punt per quan el Quim ho demani o aparegui una informació rellevant.

En Joaquim Puyal “és un gran jefe; l'adoro i el respecto”. Amb aquesta frase va voler reconèixer la qualitat personal i professional, i la capacitat de lideratge d'una persona que tots els participants coincidíem a pensar que hauria pogut fer el que hagués volgut en el món del periodisme i que, efectivament, ha fet el que ha volgut i ho ha fet molt bé. Acompanyat per en Ricard Torquemada, la Coia i tot un plegat de bons professionals ha donat llenguatge, qualitat i cultura al món de l'esport.

La història de les primeres transmissions, quan calia sortir de l'estadi per cercar la cabina telefònica més pròxima i entrar en el moment just per fer la crònica, i tantes altres peripècies que ens explicà, van posar en  evidència els grans canvis que ha operat la tecnologia en el món de la ràdio.

Perquè un programa neixi, cal disposar d'un espai horari, un bon producte, que pot ser proposta pròpia o de l'empresa, i tenir molt clar què es vol transmetre a la audiència i amb quina metodologia, sempre tenint en compte que el contingut i el to s'han d'adaptar al moment d'emissió i als oients a qui s'adreça.

Durant tot el sopar la Coia va tenir paraules de reconeixement per als seus companys a Catalunya Ràdio, una emissora on mai ha tingut cap mena de pressió política: “mai ningú m'ha dit res”. Aquesta expressió ens fa sentir orgullosos d'un periodisme que encara preserva l'esperit independent, just en uns moments en què el posicionament de determinats mitjans resulta groller i, més escandalós encara, quan la influència és mostra directa i intencionada per part dels poders públics, com en el cas de Canal 9.  El criteri de la nostra convidada és qualificat si recordem que és coordinadora dels serveis informatius de Catalunya Informació, “la CATI”, denominació afectuosa amb què s'hi refereixen els seus treballadors.

També les retallades han afectat la corporació, com no podia ser altrament:  baixades de sou, professionals sense feina i la pèrdua d'una xarxa en el territori que serà difícil de recuperar i que entre tots han de resoldre mitjançant desplaçaments. La Coia, reusenca de pro, està molt pendent i és especialment sensible a la presència de notícies de les diverses zones del nostre territori per defugir, en la mesura del possible, el centralisme de la capital.

Per uns moments, la nostra convidada va desplegar totes les seves capacitats pedagògiques per explicar-nos quines són les fonts de les notícies, com funciona el consell de redacció, la funció dels diferents professionals, la necessitat de contrastar les informacions, el llibre blanc, model ètic per altres mitjans de comunicació més petits, i un bon nombre d'interioritats d'un mitjà de comunicació que requereix la presa immediata de decisions.

Com no podia ser d'altra manera, vam comentar la influència de la publicitat, dels caps de premsa d'empreses, organismes i partits, i el fet que en campanya electoral el col·lectiu de professionals es sent sotmès a un control excessiu d'imparcialitat que, en canvi, sí que els és reconeguda fora del període electoral.

La Coia considera que, en aquests moments, la ràdio en català viu un moment dolç amb la presència de dos grans mitjans, Catalunya Radio i RAC1, que competint per l'audiència es veuen obligats a millorar propostes i continguts.


Després de repassar els grans líders de la comunicació en el nostre país, el programes clàssics que ens han acompanyat i instruït com La gran anaconda o En guàrdia, i elogiar la tasca de la premsa local, vam deixar la formalitat de la taula per fotografiar-nos junts i immortalitzar una nit plena d'emocions i continguts que agraïm de tot cor a la Coia Ballesté, “la nostra veu a la ràdio”.


dissabte, 9 de novembre del 2013

Coia Ballesté. Una periodista de casa.


Coia Ballesté és periodista. Actualment Coordinadora de Catalunya Informació a Barcelona.
Durant 5 anys ha format part de l’equip de La transmissió d’en Puyal, on ha dirigit el Servei de recepció de missatges de la transmissió que dirigeix Joaquim Maria Puyal.
Durant 13 anys es va dedicar al periodisme esportiu a Catalunya Ràdio, a Barcelona. Es va especialitzar en informació olímpica i va cobrir els joc olímpics de Barcelona,  d’Atlanta i també de Sydney. Va ser enviada especial al Mundial de futbol de França, l’any 1998, i a diversos esdeveniments esportius d’àmbit internacional.
Ha format part dels equips directors i editors que han engegat programes esportius com La Jornada o No ho diguis a ningú, que han estat líders d’audiència en les seves franges. L’any 2004 va ser nomenada sotscap del Departament d’Esports de Catalunya Ràdio i va copresentar i codirigir el programa de la mitjanit Teva Meva.

Del 2005 al 2012, va ser la delegada de les emissores de la Generalitat de Catalunya al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Durant aquest període va dirigir i presentar el programa “Esfera Pública” i l’espai de medi ambient “Aigües, Aires, Llocs”, i en aquest àmbit va ser l’enviada especial de Catalunya Ràdio al Fòrum mundial de l’Aigua d’Istanbul. 
El 2012 torna a Barcelona per coordinar el Matí de Catalunya Ràdio.

Va començar al món del periodisme com a col·laboradora a diversos mitjans com les emissores Cadena COPE i Cadena SER, o els diaris; REUS DIARI i CATALUNYA SUD.
Des de l’any 2006 forma part del Consell Assessor de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili.
L'esperem al Corral per conèixer una persona afable i directa, i una gran professional orgullosa de la feina que fa i de com la fa.

dimecres, 30 d’octubre del 2013

Josep Vallverdú, el savi de “La Boella”.

El sostre i altres imatges van ambientar
 el sopar ( obra de Pau Frigola. Fotògraf)
No podem començar aquest escrit sense esmentar la impressionant feina d’ambientació que en Pau Frigola va fer del menjador del Corral, amb fotografies de gran format i, sobretot, amb la recreació del sostre d’Altamira, sota del qual vam sopar en un ambient màgic de connexió amb els humans que van decorar l’original.

La segona sorpresa de la nit es va produir quan els comensals es van assabentar que havien de cruspir-se l’esplèndid garró de porc amb l’única ajuda d’un estri de sílex que va resultar molt més efectiu que molts ganivets de l’actualitat.

I per si no n'hi havia prou, la presència inesperada de Ramon Capdevila va reblar el clau d’una nit especial. El Ramon és un home que ha dedicat la seva vida a l’afició per la descoberta de restes de presència humana en les nostres contrades. La seva aportació va ser bàsica per enllaçar el treball de recerca actual amb la història d’aquells homes que, durant dècades i impulsats per una gran curiositat, han treballat fent aportacions fonamentals a l’arqueologia i que avui ja formen part del patrimoni col·lectiu.

El Josep Vallverdú va començar la seva exposició explicant quines són les tres funcions bàsiques de l’IPHES (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució social). La investigació, fonamental en aquesta institució vinculada actualment a la URV, té un paper destacat amb la recerca i publicació de nombrosos articles a revistes científiques especialitzades de tot el món. En aquest apartat, va tenir paraules d’elogi per Salvador Vilaseca i la seva reconeguda activitat en la preservació del patrimoni prehistòric de les nostres comarques, i per Ramon Viñas i altres col·laboradors del centre.

La segona funció és l’acadèmica, lligada en bona part a la Universitat  a través del programa de màster del Quaternari i d’altres iniciatives internacionals d’alt nivell. També du a terme programes adreçats a estudiants de Batxillerat de tot l’Estat i Escoles d’estiu per a alumnes que tinguin interès en la temàtica. Els programes de formació, de col·laboració amb altres entitats i països i el programa de beques ofereixen un ampli ventall de possibilitats en la línia de la divulgació de la recerca, cosa que ha caracteritzat la institució des dels seus inicis.

La tercera línia d’actuació va lligada al descobriment i divulgació de la riquesa patrimonial del nostre entorn. “Hi ha molta feina a fer i moltes coses per oferir” va comentar referint-se a iniciatives que cada cop estan més valorades pels ciutadans del nostre entorn i per una part dels turistes que venen a les nostres contrades i busquen quelcom més que sol i platja.

Josep Vallverdú (primer pla) i Ramon Capdevila tallant el sopar amb sílex.
Els ulls se l’il·luminen quan parla de “La Boella”, un jaciment que ha permès trobar restes amb una antiguitat d’un milió d’anys. Entre les més destacades, les defenses d’un elefant, molars i óssos d’hipopòtam i moltes altres restes de fauna que han permès obtenir moltes dades de quin era el clima i l’ecosistema d’aquest aiguamoll situat a l’antic punt de  contacte del Francolí amb el mar.

Les troballes també han estat interessants pel que fa a les restes d’eines  i marques de tall, que demostren la presència humana en un dels estrats més vells d’Europa. Aquells homínids aprofitaven els animals que quedaven enfangats a la riba per a obtenir carn en abundància. Per construir les seves eines aprofitaven materials d’arrossegament i d’altres que probablement obtenien  de la zona de Vilaplana. Tot plegat demostra que tenien un bon coneixement de l’entorn. Esperem que ben aviat es puguin trobar restes humanes, cosa que rellançaria el jaciment a la primera plana de l’actualitat científica. Ell mateix s’atreveix a afirmar “La Boella és un bon lloc per a trobar-hi restes humanes”.

El projecte de futur és l'elaboració del Pla Director amb l'Ajuntament de La Canonja per tal d'oferir un espai de formació i turisme cultural vinculat amb el coneixement de la prehistòria i amb un taller mediambiental.  Cada cop més, la cultura i el patrimoni representen una font de riquesa per aquelles zones que ho saben explotar: “Per cada euro en retornen set, diuen els entesos culturals. Però encara que en fossin menys, valdria la pena”. Ja en tenim l'experiència de la cova de l'Espluga de Francolí amb 80.000 visitants el darrer any i de la província de Burgos, que ha incrementat en un 10% el seu PIB després del treball a Atapuerca i el Museo de la Evolución Humana.

Tot i que en Josep Vallverdú està molt acostumat a treballar amb restes més antigues, també s'il·lusiona en explicar-nos la troballa de pedres amb gravats d'una antiguitat de quinze mil anys a la Balma de la Vall a Montblanc, on ha treballat de co-director i que, en aquests moments, està estudiant en Ramon Viñas.

Un altre punt que li sembla molt interessant és la cova de les Borres, a La Febró,  jaciment que té un gran potencial arqueològic a més de trobar-se en un paratge natural de gran interès. No menystindrem la seva invitació a participar en les properes excavacions. També repassem altres espais arqueològics de gran interès com el Molí de Salt, al municipi de Poblet i Vimbodí. Segons ens explica el Josep, els homínids primer van ocupar les planes i més recentment es van instal·lar a la Serra de Prades.

Les seves explicacions sobre els procediments de datació van sorprendre molts dels assistents: l'extinció dels micro-vertebrats,  el carboni 14, els canvis de magnetisme del planeta, la luminescència del quars i el mesurament de la radioactivitat, tot plegat, un munt de recursos i tecnologies que permeten posar ordre a la successió d'esdeveniments enregistrats a l'interior del subsòl.

Fent una mirada retrospectiva, juntament amb el  Ramon Capdevila, en Josep Vallverdú va posar en valor l'aportació de personatges com Alfons Prunera, que va recopilar un arxiu fotogràfic de gran valor per documentar el patrimoni artístic i cultural del nostre país. També l'Estanis Pedrola va fotografiar en les seves sortides amb Salvador Vilaseca les seves troballes. Aquest últim, director de l’Institut Pere Mata, metge de la RENFE i forense a Reus, va realitzar una monumental intervenció que li ha valgut el reconeixement de la comunitat. Recordem els moments difícils que va passar durant la dictadura de Primo de Rivera per la seva actitud anticlerical i a favor de la demòcracia, per la qual cosa va haver de comptar amb la protecció del Dr. Guix Sugranyes. A tots ens va semblar un homenatge imprescindible a un personatge que ha preservat amb gran esforç i dedicació personal el nostre llegat cultural. En Josep és optimista i pensa que l'escola democràtica actual formarà ciutadans que sabran valorar aquest patrimoni.

Vam conversar de forma animada, com no podia ser d'altra manera,  sobre la publicació de la nova teoria evolutiva  a partir de les troballes de Dmanisi. També d'Atapuerca i de la feina del Josep a La Sima del Elefante. D'aquest moment tots recordarem el relat sobre l'activitat del “mascletero”, un tècnic valencià en explosius que va esmicolar de forma “controlada” unes roques de grans dimensions d'aquest jaciment tan conegut.

Atesa la seva especialitat, va sorgir un altre tema d'actualitat: els terratrèmols que recentment han afectat el sud del nostre país. La injecció de gas en aquesta zona, donada la seva estructura de falles, molt coneguda d'altra banda,  representa una imprudència.

Com vam dir a la presentació, ens hem trobat amb un convidat molt estimat en els diferents jaciments on treballa, un formador senzill i ple de coneixements que mira d'oferir-los generosament, amb la prudència del mestre que sap a quin col·lectiu s'adreça. Un científic que li agrada desenvolupar en els jaciments on treballa tots els papers de l'auca.

Josep i Ramon, esperem trobar-vos un dia d'aquests, entusiasmats, regirant terra en qualsevol balma o rierol i allí, amb tota la complicitat, serem al vostre costat per alleugerir-vos una feina tan dura i gratificant alhora.

Assistents a la 7a edició del Corral.





dilluns, 7 d’octubre del 2013

Josep Vallverdú Poch. Investigant l'evolució humana.

Josep Vallverdú Poch és doctor en Geografia i Història per la URV, en l'especialitat de geoarqueologia, i investigador de l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Dirigeix moltes recerques en jaciments de les nostres comarques i ha treballat, entre molts d'altres, a Atapuerca des de l'any 1990 i a l'Abric Romaní de Capellades, jaciments sobre els que va escriure la seva tesi.

Les recerques que ha dirigit a La Boella han permès demostrar presència humana a les ribes de l'antic curs del riu Francolí amb una antiguitat d'un milió d'anys gràcies a les marques de tall associades a les restes òssies que permeten reconstruir la paleoecologia de la zona.

El seu treball és fonamental per entendre la dinàmica de poblacions humanes antigues a la zona de les muntanyes de Prades i del litoral mediterrani.

No us penseu que es tracta d'un director que només planifica i organitza. L'hem vist suar de valent a l'Abric Romaní de Capellades, aferrat a un martell pneumàtic per tal d'extreure el material d'una capa de sediment estèril i arribar el més aviat possible al següent nivell. L'hem vist posicionar les peces trobades, participar en les feines de protecció de la zona excavada a fi d'assegurar els jaciments de La Boella per a la propera temporada, i ens l'imaginem planificant les diferents actuacions per dur a terme i estudiant el material trobat. Un científic que intervé en tot el procés i assumint tots els papers de l'auca.

Un home que traspua coneixements, treball i voluntat de compartir el que no és ben bé una feina, sinó una vocació: l'estudi de l'evolució humana.

Podeu consultar part de la seva obra en aquest enllaç.

diumenge, 29 de setembre del 2013

El cinema de Jesús Monllaó al Corral.

El Corral es va convertir en la recepció d'un festival de cinema per  rebre Jesús Monllaó:  catifa vermella, photocall amb el cartell de la pel·lícula Fill de Caín, i tots els assistents disparant els seus flaixos. Tot preparat per rebre al director de cinema de 46 anys que, format a Canterbury i decidit a dimensionar la seva activitat professional a nivell internacional, va acceptar compartir amb nosaltres una vetllada que segur resultaria enriquidora.

Durant el sopar es van acomplir totes les expectatives posades en un convidat polifacètic i dinàmic, amb una gran capacitat per transmetre les pròpies vivències, que no va decebre un públic heterogeni que l'observava amb la boca oberta mentre escoltava el seu discurs inesgotable.

El fill del Pepe i de la Lola, rapitenc de naixement i de Vallmoll per ascendència materna, ha fet de tot: professor d'anglès, vigilant nocturn mentre escrivia el guió, porter de discoteca, director de casal d'estiu, etc. En la seva faceta esportiva, ha practicat boxa, ha estat campió cinc anys en la modalitat d'halterofília dels 100 kg press de banca, aconseguint el rècord estatal amb 45 aixecades, i ha jugat de lateral al futbol americà. Mentre comenta aquesta darrera faceta, no perd l'oportunitat de mencionar el paper de la “gent trempada de Reus”  en l'equip dels Imperials.

Fer cinema és un treball en equip en el que intervenen molts professionals. Tots els directors es creen una “camarilla” en qui dipositen la seva confiança i obtenen junts els èxits i els fracassos. El procés de creació també té moments de soledat, de reflexió i d'incertesa, que porten el creador a passar per moments il·lusionadors i per altres de difícils que cal superar per aconseguir un bon producte final.

La seva expressió revela una gran complicitat quan parla de l'Izan, el seu músic de capçalera. Un compositor de 36 anys que viu a Anglaterra i a qui va demanar escriure la música per a la pel·lícula. Conscient que la música no ha de ser protagonista sinó que ha d'acompanyar l'acció,  va haver de reduir la proposta del músic a una formació de càmera. L'encàrrec es basava en reflectir tot un seguit d'emocions: tristesa, pànic, etc., i a partir d'això l'Izan va treballar dur fins escriure la versió definitiva. El Jesús també ha sabut treballar el silenci. Un risc que supera magistralment en deixar despullats els darrers minuts del film.

No hi ha dubte que el finançament és un dels aspectes clau en la concreció d'un projecte. Dos milions d'euros són una gran inversió  i cal que la presa bona sigui la primera. El temps és diners, i els diners, aconseguits amb la reinversió dels beneficis obtinguts en curts anteriors, amb el suport d'amics i familiars i amb el risc del productor, no poden ser gastats banalment, fet que obliga a treballar sota pressió.

El Jesús, conscient de la presència d'estudiants de comunicació audiovisual entre els assistents, aprofita per adreçar-los uns quants missatges directes que mostren el seu tarannà. “Quan treballeu en un projecte, encara que sigui de classe, penseu sempre en el públic”, “Cada projecte realitzat serà la vostra targeta de visita per aconseguir el següent”. Sàvies consignes que van mostrar la capacitat pedagògica del convidat.

La feina definitiva la marca el muntatge, una activitat que demana concentració i molta feina realitzada a partir d'una visió global de l'objectiu que cal assolir i la capacitat de mostrar la imatge adequada a cada moment. Sis versions es van fer del Fill de Caín. Entre les dues últimes, un escurçament de 30 segons va comportar un canvi essencial, fins el punt que els especialistes de TV3 que havien de beneir el film van concloure: ”ara sí, aquesta és la millor pel·lícula de l'any”.

L'aposta per una producció en català i castellà va ser un risc que es va esvair quan al Festival de Cine de Málaga els espectadors van restar deu minuts drets aplaudint al final de la projecció. Lamentablement, a Catalunya, el 60% de les còpies distribuïdes ho han estat en versió castellana. Tot i els comentaris d'alguns assistents, pel director novell és un fet que fins i tot a Catalunya hi ha una preferència pel visionat de cine en castellà.

Les múltiples anècdotes que el Jesús va explicar dels diferents moments de la producció van amenitzar la vetllada. Sabíeu que les partides d'escacs tenen copyright? Va caler intercanviar el color de les peces de partides famoses per a poder mostrar-les, cosa que ha estat reconeguda pels aficionats a aquest esport. També entre els psicòlegs ha estat motiu de controvèrsia el paper del professional que s'implica en una relació personal amb la clienta. O la relació inacabable de peripècies en la recerca dels exteriors, especialment de la casa on viu la família protagonista del film,  o de l'intens treball realitzat en la piscina per permetre el bany al dia següent del rodatge. Fins i tot l'interès suscitat entre molts espectadors per la rebotiga de la cereria de Tarragona, que s'han adreçat al propietari de l'establiment per veure'n l'interior sense saber que, en realitat, era la biblioteca del Centre de Lectura de Reus.

El director també va abordar aspectes més polèmics, com les reflexions sobre la conveniència de mostrar el cos nu d'una nena a l'escena de la banyera, o el conflicte inicial amb l'escriptor del llibre que, finalment, va reconèixer la qualitat de la feina feta en l'adaptació definitiva del guió i del resultat obtingut. Encomanat de l'ambient distès de sobretaula, va confiar-nos detalls molt interessants sobre l'oferta de la productora nord-americana per comprar els drets a canvi de modificar el final per un happy end, o el procés de selecció dels actors, especialment dels més joves, en el qual ens va fer evident la professionalitat d'en José Coronado i de la resta d'actors. Tampoc no va defugir la inevitable nota de glamour,  en referir-nos  l'anècdota viscuda a la gala dels premis Goya quan, després d'entrar per una porta errònia al recinte on es celebrava la cerimònia,  el van fer recular i pujar en una limusina per recórrer els darrers trenta metres que el separaven de la catifa vermella.

També hi va haver lloc per a la reflexió, més profunda, sobre la realitat de la indústria en la conjuntura actual, en què produccions realitzades per persones reconegudes del cinema espanyol han fracassat estrepitosament a la taquilla i molts professionals del sector busquen fora la feina que no troben a casa. La reinversió en la digitalització dels cinemes obliga els exhibidors a acceptar ofertes d'exclusivitat que limiten l'accés del gran públic a moltes produccions de qualitat. També l’IVA excessiu i d'altres interessos lligats a la colonització cultural no permeten l'accés a un cinema que forma part del patrimoni cultural d'un poble i és una eina imprescindible per combatre la ignorància i la inòpia.

Encara vam tenir temps per reivindicar la versió original, atès que amb el doblatge es perd l’autenticitat del producte. Sovint la veu de l'actor, l'esforç per aconseguir l'expressió adequada d'una frase i bona part del treball amb els intèrprets es pot perdre inútilment. També va tenir paraules d'elogi i reconeixement per la feina que fan altres persones del món del cinema català com la Isona Passola.

En Jesús Monllaó vol fer cine de veritat! Tot i que encara li queda feina de promoció del Fill de Caín, per a ell, això ja forma part del passat. En aquests moments treballa durament en dos guions i es mostra expectant per un projecte que representaria un salt endavant en la seva carrera, una producció en la que s'intenta la participació d'un afamat actor americà.

Jesús Monllaó, moltes gràcies per acompanyar-nos en El Corral. Nosaltres sí que creiem que la teva feia i la teva pel·lícula Fill de Caín mereixen el reconeixement dels premis Gaudí i Goya. El nostre i el del públic ja te l'has guanyat!



dimarts, 27 d’agost del 2013

Jesús Monllaó, un director de cine de casa.

Jesús Monllaó Plana és una persona dinàmica, activa i expressiva. No hi ha dubte que sap transmetre les seves idees, no només des de la paraula, sinó també amb el gest, la mirada i l'actitud. Ningú pot quedar indiferent davant seu. El seu discurs té la voluntat de mostrar-se completament, d'obrir-se per arribar millor al seu interlocutor.

Assoleix totes les facetes que li pertoquen en el seu paper de realitzador amb responsabilitat i energia. El seu contacte fàcil li permet la connexió imprescindible amb el públic i, conscient, ho aprofita, tant en els àmbits més professionals com el Festival de Màlaga, on va guanyar el premi ASECAN a la millor opera prima, com en les presentacions comentades davant del seu públic, o fent un pregó de Festa Major. En el moment de redactar aquest post està participant al Focus on World Cinema del Montreal World Film Festival i a partir del 27 de setembre optarà al premi Violette d'or del Festival Cinespaña Toulouse.

Després de tres curts: La mirada obliqua 1 i 2 (2001), finalista als Premis Goya 2012, Gloria 1 i 2 (2002) i El Legado (2004), un documental per TV3 L'efecte Kuleshov 1,2,3,4,5,6,7,8,9, i d'ampliar la seva formació a Anglaterra, ens ha mostrat el seu primer llargmetratge, El fill de Caín, basada en el llibre Querido Caín d'Ignacio García-Valiño.

En Jesús, trobador per vocació, ens explica una història que s'endinsa en l'inconscient dels personatges i que ens genera constants dubtes en el nostre procés d'identificació afectiva i de comprensió de la dinàmica familiar que es va modulant a mesura que la pel·lícula avança.

Els escacs i la trama familiar entrelliguen els dos processos bàsics de funcionament mental dels personatges: el racional  i l'emocional. Una pel·lícula que treballa el suspens en la línia del mestre Hitchcock, a qui en Jesús cita sovint mostrant admiració tan verbalment com aprofitant recursos i al·lusions directes en determinades escenes del film.

Els actors Julio Manrique, José Coronado, David Solans, Maria Molins, Jack Taylor, Helena De la Torre, Abril García i Mercè Rovira interpreten magistralment una producció que assoleix un  nivell digníssim,  perfectament exportable.


Esperem que a la propera trobada, en Jesús ens pugui explicar els detalls del treball en una producció d'aquesta mena i ens parli dels seus neguits i projectes. Sens dubte que a partir de llavors esdevindrem incondicionals seguidors d'un home que, de ben segur, inicia un recorregut que serà referència en el cinema de casa nostra.

dissabte, 6 de juliol del 2013

Juan Mª Vilallonga. L'home i l'esportista.

En Juan Mª Vilallonga va aparèixer al sopar carregat de bosses plenes de records: un quadre amb la fotografia del mític equip amb Joan Sabater, Josep Mª Rabassa, Santi García i el seu germà Joaquin, i el material que usava durant la seva etapa esportiva al Reus Deportiu. Cada peça va generar comentaris tècnics i anècdotes variades.

Una bola partida que mostrava el nucli de suro, ben diferent de les actuals. Els patins que originàriament portaven rodes de fusta, les de davant més petites. Ens va ensenyar quina era la manera més adequada per cordar les botes. Els estics que els germans Vilallonga anaven a buscar directament al magatzem de la fàbrica, on remenaven material durant tot el matí buscant aquells que reunien les condicions que ells volien: nets de nusos, resistents, amb el pes ben equilibrat, perquè la pala fos més pesada que el mànec i aconseguir així una major força en el tir, com en aquells xuts d'escup, en resposta dels quals el porter no tenia temps de reaccionar. En compraven uns quants. En algun entrenament n'havien arribat a trencar un parell.

Les proteccions dels porters van merèixer un apartat especial . Són un dels elements en què més s'ha notat l'evolució del material de l'hoquei patins. En algun cas, un xut potent havia aconseguit deformar la xarxa metàl·lica que protegia la cara. De mà en mà, els assistents  es van anar  passant el rellotge que el Reus li va regalar després de la primera temporada.

Tots pensàvem en els desplaçaments, que en aquella època no es feien amb els mitjans actuals.  Ocasionalment, amb avions de dues hèlixs, que considerava més segurs que els actuals, o llargs trajectes amb cotxe com els del desplaçament a Milà, gràcies a tres Dodge Dart i quatre Seats deixats que els van permetre fer el trajecte des de Reus en una nit, jugar i tornar tot seguit. Els ulls del Juan Mª en cap moment reflectien el possible cansament d'aquells viatges, sinó més aviat la il·lusió amb què els afrontaven.

En els comentaris de la vetllada n'hi va haver per a tots: per a àrbitres com en Taylor, per als mitjans de comunicació i professionals com el Miguel Angel Valdivieso o l'Alfonso González, que radiaven els partits, o com l’Andreu Olesti, president de la secció d’hoquei, l’Andreu Borràs, anomenat afectuosament l'HH, per als adversaris com l'Octov, jugador del Novara, que es plantava davant seu i li deia: “tu no hoquei, tu no pasas”. Tota una generació de jugadors i persones lligades al món de l'hoquei i ben presents en la memòria del nostre convidat.


Com si fos ara, recorda anècdotes dels partits contra el Barça, el Voltregà, l'Espanyol, el Vilanova, el Mataró,... “tots ens volien guanyar”. Partits amb l'emoció al límit, en els que passava de tot però, després de repartir i rebre bufetades dintre el camp, sempre compartien una copa en acabar. En Juan Mª respecta tots aquells esports que comporten lluita cos a cos, potser per aquest motiu li hauria agradat més que l'hoquei hagués evolucionat en la línia de l'hoquei sobre gel.

Cada frase que el nostre convidat compartia, iniciava un nou tema que podia desenvolupar a partir del coneixement que li aporta l'experiència i una visió particular del món i de l'esport: la repercussió de l'esport d'elit en les condicions físiques dels veterans, la polèmica del dopping a nivells professionals, atesa la gran exigència que es demana als esportistes (de fet, ells  també tenien el seus petits revulsius: la petaca de conyac i el sucre). Però la lluita més difícil, la que havia hagut de bregar amb els pares dels joves jugadors que havia entrenat.

No hi ha dubte que en Juan Mª és un esportista, un home amant de l'activitat física, en la qual  va iniciar-lo el seu pare apuntant-lo de ben petit a equips de rugbi i beisbol i que, encara avui, practica caminant els caps de setmana per arribar a casa i beure la Voll-Damm que retira del congelador.  Juan Mª, també t'has guanyat una cervesa ben fresca després de l'estona tan agradable que vam compartir.

Només esperem que facis extensiu l'agraïment del col·lectiu “El Corral” al teu germà Joaquin i a tots aquells jugadors que vau marcar amb el Reus Deportiu una època daurada en l'hoquei internacional. 


dijous, 30 de maig del 2013

Juan Mª Vilallonga. Un altre hoquei. Un hoquei guanyador.


“Nen! Fote'm una hòstia!” Aquesta era la primera consigna que rebia a l'escola d'hoquei un alumne. Calia determinar quina era la mà dominant, amb la que hauria d'agafar l'estic i aprendre a conduir la pilota gairebé amb els ulls clucs.

En Juan Maria Vilallonga Renom nascut, el 26 de març de 1941, conserva als seus 72 anys un aire juvenil i esportiu, conseqüència d'una vida dedicada a l'activitat física. Quan de petit, amb el seu germà Joaquín, baixava les costes de Garraf amb patins, o remava amb els mariners, o nedava per la costa buscant musclos, no sabia que tot plegat seria la base del seu futur gloriós com a jugador d'hoquei.

Quan després de jugar amb el Barcino i el Barça van arribar a Reus, va caler que els deixessin una jaqueta i una corbata per presentar-los en societat i, atès que venien de perdre amb el Vilanova, van haver de sentir “per perdre 5 a 0, no cal anar a buscar merdes a Barcelona”. Tot seguit el Reus Deportiu va guanyar sis copes d'Europa seguides. En Juan Maria en va aconseguir tres com a jugador i dues com a suplent.

Eren temps d'un altre hoquei, en el que la potència i la força n'eren la clau, “frenàvem amb les tanques” , “generàvem moltes ocasions” i lluïen els blaus per tot el cos, rodons com a medalles, després de cada victòria. “No tots els de l'equip sabien patinar bé”, aquesta era l'exigència d'uns homes que, tot i no fer patinatge artístic com els portuguesos, consideraven essencial exhibir un excel·lent nivell de patinatge.


Tal com es pot veure a la fotografia adjunta, el 13 d'abril de 1969, el Sr Carlos Becerra, President de la Federació Catalana d'Hoquei, li va lliurar la Medalla de plata al mèrit esportiu. Va deixar els patins i, poc després, es va casar amb Misericòrdia Olesti Pujol per esdevenir un reusenc a qui sempre li ha agradat la feina que ha fet, ja sigui a la botiga d'esports o com a pèrit d'assegurances.


Juan Maria Vilallonga, benvingut al Corral per recordar una època gloriosa de l'esport a la nostra ciutat i repassar una vida plena d'anècdotes.


Font de les imatges: hemeroteca del Mundo deportivo.

dijous, 16 de maig del 2013

Dos Dakars en un. Sopar i col·loqui.



L'obertura de les portes del corral va semblar la retirada del teló d’un teatre, que va permetre l'entrada a escena de dos dels tres protagonistes de la nit, l'Àlex Busquets i la TE 449 RR HUSQVARNA, la moto del Dakar que portava en el seu camió.

L'Àlex ens va deixar bocabadats mentre ens explicava tots els detalls de la moto, especialment modificada per tal d'adaptar-se a les exigències de la competició. En diverses ocasions vam comentar la importància de la navegació i vam poder conèixer amb tota mena de detalls el funcionament del roadbook (llibre de ruta). “Conduir mentre controlem el GPS i el roadbook requereix experiència i pràctica”.

L’Iritrack, situat a la part davantera, és el dispositiu que manté el vehicle en contacte amb l’organització. Gràcies a aquest giny, la central de París té coneixement en tot moment de la situació de cadascun dels participants i, a més, permet generar avisos i comunicació amb l’organització per notificar qualsevol urgència. L’Àlex el va haver d’usar per socórrer un accidentat que s’havia trencat la clavícula: “al cap de deu minuts, ja hi havia un helicòpter” comenta elogiant el bon funcionament dels sistemes de seguretat, cosa que dóna molta confiança als competidors.

Canviar el tub que permet l’entrada d’aire al dipòsit pel del Camel bag, que es va taponar a causa de l’escalfor, va ser una ingenuïtat que li podia haver costat la retirada. Altres curiositats que ens van cridar l’atenció van ser els discs de fre prims i ondulats, per evitar-ne l’escalfament, i la lleugeresa de la moto.

Amb la incorporació del segon convidat, l’Òscar Vidal, el mecànic, ja hi érem tots i vam comprendre la importància del treball preventiu per tal d’evitar les avaries. Per això ja va acordar amb l’Àlex que, en el cas que notés impureses en l’oli del motor, el canviaria tot i la penalització en temps que això comportava. Per sort no va caler!

Després d'un vermut de presentació al voltant de la moto, com si es tractés d'un convidat més, vam començar a sopar. Els comentaris discorrien per diferents temàtiques mentre anàvem veien fotografies i vídeos del Dakar.

L'Òscar, nostàlgic, comentava que mai no havia viscut una situació de por a l'Àfrica i, tot i que la situació política havia canviat en alguns països, el canvi més important és que ara es tracta d'una cursa (els trams són més curts) mentre que abans era més aventura. “Actualment, si tens un problema, pots desviar-te una metres de l'itinerari i anar a una benzinera per refrescar-te i reposar carburant. Això a l'Àfrica era impensable”.

L'ASO s'encarrega d'organitzar el Dakar, el Tour de France i el Roland Garros. És un negoci que mou molts diners i que ha generat un turisme que segueix la cursa en paral·lel. Tot plegat ha esdevingut un tema de promoció econòmica per a marques i patrocinadors.

Participar-hi és car. Tot plegat pot costar uns 60.000 euros. De fet, hi ha moltes diferències entre els professionals amb pressupostos milionaris, els corredors, i un tercer grup de participants que, fins i tot en les condicions actuals, poden acabar la cursa encara que no són realment competitius. Els primers són uns privilegiats que fan un altre Dakar, ja que tenen assistències amb un gran equip i recursos (30 persones el de Carlos Sainz). Són traslladats a bons hotels on després d’un massatge reparador poden descansar fins el dia següent. La principal queixa és que la normativa de l’ASO, especial per a la cursa, sovint discrimina els participants ja que no s’atreveix a aplicar sancions dures a aquells equips que aporten majors beneficis a la prova. Resignadament, els nostres convidats comenten que en certa manera ho entenen ja que es tracta d’una conveniència mútua. Ambdós, organització i grans patrocinadors, formen part del mateix “business”.

Conèixer els detalls de les diferències en la vida diària d’un mecànic i d'un pilot va ser força interessant. Aquest pràcticament no pot menjar durant el dia i es limita a conduir mentre consumeix molta aigua i barretes energètiques. Cal procurar no fer tard, assistir a la reunió per planificar l’etapa del dia següent i modificar el roadbook amb les novetats de darrera hora. L'Àlex havia de participar, si calia, en la realització de tasques de manteniment de la moto.

El mecànic ha de “muntar el xiringuito”, fer el manteniment de la moto, tenir cura del material que l’empresa Epsilon s’encarrega de transportar a raó de 1.500 euros la caixa i sovint, pràcticament sense dormir, fer cap a l'arribada per ser-hi abans que els competidors. Impactant la narració que fa l'Òscar de les jornades en què calia enganxar-se el casc a les barres de seguretat per poder dormir mentre viatjaven i evitar desnucar-se, en cas d'una frenada en sec.

L'Àlex va seguir els consells de l'experimentat Òscar i va començar suau la carrera: “el cansament no es recupera”. Ell coneixia la seva màquina i en cap moment va voler forçar-la. Tot i que sovint circulava a velocitat de vertigen, controlava la velocitat i la tècnica per superar trams amb molta dificultat on altres corredors quedaven encallats a la sorra. Efectivament, tal com ell mateix diu, “la sort s'ha de buscar”.

Vam repassar un plegat de temes relacionats: les verificacions tècniques i de seguretat, la situació del mercat de la moto (“s'han carregat els petadors”), la normativa poc clara i discriminatòria en relació a l'ús de les zones de pas per les motos i el paper dels agents forestals, la Laia Sanz i la seva situació després del trencament amb Gas Gas, i si Marc Márquez engrescava tots els assistents. També ho va aconseguir l'Òscar quan parlava de l'excel·lent impressió que li va causar l'Argentina: “un país ple de recursos i paisatges colpidors”.

Penso que l'asado a la tira que ens vam cruspir també va superar les verificacions. Després del cafè i el gintònic de rigor ens vam confabular per a tornar a repetir la trobada. Aquest cop en el marc d'una competició.



dilluns, 29 d’abril del 2013

Dos Dakars en un. Àfrica i Sudamèrica. Mecànic i pilot.

A la quarta edició d'El Corral parlarem de motos, de competició, d'olor a benzina. La idea és aprendre d'un pilot, l'Àlex Busquets i d'un mecànic, l'Òscar Vidal, que ens donaran dues visions complementàries de la gran cursa: el Dakar. Cap competició comença a la línia de sortida. Prèviament, hi ha tot un procés de cerca de finançament, de preparació del material i de planificació que són fonamentals per al bon èxit de la cursa. Coneixerem les anècdotes del Rally, la relació amb els altres pilots i mecànics, amb els mitjans de comunicació, amb la gent que anem trobant en les diferents etapes.

Tot seguit us presentem els nostres convidats:

 Àlex Busquets



L'Àlex va néixer el 1976 a Tarragona. Pertany a una família reconeguda en el món del motociclisme. El seu pare, el Josep Maria, va obtenir tres podis en competicions del mundial, tres campionats d'Espanya i una victòria a les 24 hores de Montjuïc. El nostre convidat és un pilot versàtil amb experiència a diferents modalitats. Ha participat a la baja España, a múltiples proves d'enduro i de velocitat. L'any 2013 va participar al Dakar, la seva finalitat era arribar i ho va aconseguir. Va acabar en la cinquanta-quatrena posició. "El road-book és fonamental", va declarar tot indicant la importància de no perdre's.

Podeu trobar més informació a la seva fitxa del Dakar 2013. També podeu consultar la pàgina web de l'empresa familiar Moto Sport Busquets.



   Òscar Vidal      


L'Òscar és un reusenc reconegut en el món de la moto de competició pel seu llarg currículum. Ha participat en cinc edicions del Dakar, tres a l'Àfrica i dues a Sudamèrica, la darrera amb l'Àlex com a pilot. Com a mecànic, participa en diverses competicions d'enduro, el campionat de resistència de velocitat i en el Dakar. Podeu ampliar-ne els detalls a la seva web professional flipamoto.com.

Aquesta dilatada experiència en proves que demanen una gran professionalitat i capacitat de treball l'ha situat al més alt nivell de la competició motociclista. En aquest darrer Dakar va preparar i mantenir a consciència la TE 449 RR HUSQVARNA.



Seguirem de prop els seus futurs èxits.

dimecres, 24 d’abril del 2013

Per anar fent boca! Àlex Busquets i Òscar Vidal al Corral.

El proper Corral ens acompanyaran el pilot Àlex Busquets i el mecànic Òscar Vidal. Tots dos han participat, entre moltes altres proves, en el Paris-Dakar. Per anar fent boca podeu visualitzar en aquest vídeo una part de la baixada entre Arequipa i Arica, una de les etapes del Dakar 2013. Poseu-vos el casc i pugeu a la moto. Link.

dilluns, 8 d’abril del 2013

Lluís Gibert. La societat civil motor de la independència.


En la tercera edició de El Corral, Lluís Gibert va definir-se com a profund demòcrata, republicà i liberal, en el sentit que la cultura política anglosaxona dóna a aquest darrer terme, que  consagra la igualtat d'oportunitats com a condició prèvia i irrenunciable de les societats democràtiques. L'existència de les xarxes socials, que donen veu a les persones, i la seva situació personal són alguns dels factors que l'han ajudat a reprendre amb força el seu interès per la política.

Segons el nostre convidat, els independentistes estan contínuament empescats en lluites fratricides que no aporten res i els partits que han de liderar aquest procés només han estat capaços de reproduir les estructures de l'Estat espanyol, dedicant-se a perpetuar el sistema. Tant és així, que bona part de l'electorat independentista no ha trobat l'alternativa que l'il·lusioni.

Ha estat la societat civil que, a partir del procés del “Catalunya decideix”, el treball coincident de diverses associacions com el Col·lectiu Emma, HelpCatalonia, Welcome Mr. President o el Cercle Català de Negocis (que ha treballat i publicat les dades del dèficit fiscal fins al punt de convertir l'espoli en un eix fonamental de la reivindicació), juntament amb d'altres de més recorregut com l'Òmnium, han protagonitzat l'impuls social de la reivindicació nacionalista.

L'Assemblea Nacional de Catalunya, tot i que, segons el Lluís, fou una iniciativa impulsada per CiU amb l'objectiu d'exercir pressió des del carrer per a aconseguir el concert econòmic, el passat 11 de setembre va catalitzar aquest sentiment reivindicatiu desbordant qualsevol previsió i fent evident que la majoria de la societat catalana desitjava un canvi a fons de la seva relació amb l'estat.

El nostre convidat va destacar la importància de la sentència de Kosovo, pel fet que crea jurisprudència internacional. En aquest cas, es reconeix la legitimitat de la declaració unilateral d'independència d'un parlament sobirà. L'única objecció per la qual Sèrbia va considerar el procés no procedent, era el fet que Kosovo no constituïa un territori històric. En canvi, que Catalunya és un territori històric, és un fet indiscutible.

El 2009 CiU va reconèixer el seu error en votar favorablement la Llei Orgànica de  Finançament de les autonomies (LOFCA), que ha lligat les mans a uns polítics, els independentistes catalans, que en Gibert considera inexperts pel fet de no estar avesats a la creació de noves estructures d'estat. Després de valorar el procés per trobar alternatives, amb la creació de Solidaritat i Reagrupament, es fa evident la necessitat d'incorporar tothom a la lluita per la independència  ja que, tot i disposar d'un 55% de població favorable, els catalans sovint dubtem i ens auto-limitem.

L'advocat Lluís Gibert, que té un paper de primera línia en l'elaboració de l'informe jurídic que demostra la il·legalitat de les multes que es van instruir en el decurs de la campanya reivindicativa “No vull pagar”, acusa els polítics de voler aplicar la llei de forma retroactiva, de no saber defensar els drets dels ciutadans, i de defensar “una concepció espanyola de la gran empresa” que es concreta en aquest cas en prioritzar els interessos de les concessionàries. El pitjor de tot plegat és la sensació que els polítics catalans han perdut l'oportunitat d'encapçalar el primer procés social d'insubmissió i el desencís dels ciutadans que hi han participat.

“La independència és possible perquè el poder econòmic està asfixiat i amb Espanya no ens en podrem sortir” tal com ha evidenciat el Col·lectiu Wilson i, citant Francesc Marc Àlvaro, en Lluís comenta que Catalunya és la “prova del cotó fluix” d'Europa, ja que posarà en qüestió si realment es tracta d'una organització democràtica que va més enllà de ser només un espai de mercat econòmic comú.

El punt dèbil del procés són els mitjans de comunicació, ja que les tesis independentistes no troben en els media la representativitat que els correspondria. En un context de conflicte, només les idees del missatge de la por bombardegen diàriament la població i en les emissores catalanes, en canvi, les postures independentistes tampoc troben el ressò que els correspondria.

En un context més distés, en Gibert comenta la importància de l'Institut Nova Història ja que, tot i la gosadia d'alguna de les seves propostes, cal crear una èpica catalana i reivindicar la importància històrica de Catalunya en l'Europa medieval.

Els ànims es van enardir més quan Gibert va comentar la situació de Reus, on un acord de govern entre CiU i PP pot desanimar bona part del 54 % dels ciutadans que en les darreres eleccions al Parlament van votar per opcions independentistes. Una ciutat, d'altra banda, on ERC, com a partit, no ha estat capaç de trobar un lideratge i unes propostes engrescadores i no ha mostrat capacitat de transmetre el missatge als barris, ara en mans del PP, i a la població en general. Reus necessita trobar el seu Junqueras, “una gran sort, un líder que ha arribat en el moment oportú”, per tenir el paper que li correspon.

La proposta final d'en Lluís Gibert és la fórmula que ha de permetre que els polítics es comprometin amb el debat per Catalunya abans que per al propi partit, de manera que el moviment polític assoleixi permeabilitat i assumeixi l'impuls de la societat civil.

El Corral ha volgut aprofundir en el coneixement del procés independentista que està vivint la nostra societat i ens mostrem agraïts a Lluís Gibert, que ha estat capaç d'aportar informació i reflexió de primer ordre d'una manera lúcida i brillant.